Syrjäyttääkö tekoäly suunnittelijat?

Elämme nopeasti muuttuvassa maailmassa, jossa kaikki me digitaalisuuden kanssa tekemisissä olevat otamme iskut vastaan eturintamassa. Muutamissa vuosissa voi tapahtua käsittämättömän suuria mullistuksia työskentelytavoissa, eikä meidän auta muu kuin mukautua tai vaihtaa alaa. Taas jotain uutta ja vallankumouksellista on luvassa omalle kentälle - mikäli villeimpiin ennustuksiin on uskominen - sillä web designin tekoälyksi tituleerattu The Grid avataan lähikuukausina.

 

The design adapts to your content, not the other way around.

 

The Grid lupaa mullistaa perinteisen web designin tuomalla markkinoille palvelun, joka huikeimpien lupausten mukaan tekee sekä suunnittelijan että koodarin tarpeettomaksi. Mistä sitten käytännössä on kyse: kehittyneet algoritmit analysoivat sisältösi ja muodostavat siitä toiveidesi perusteella täydellisesti toimivan ja visuaalisesti harmonisen verkkosivuston. Käyttäjä pystyy kertomaan sivuston tarkoituksen ja säätämään "filtterein" haluttua visuaalista tone of voicea. Kyse ei siis ole mistään perus Wordpress-templasta, vaan onnistuessaan varmasti koko alaa mullistavasta tavasta luoda verkkosivustoja. Sisältölähtöisen ideologian allekirjoitan täysin; jokaisen sivuston suunnittelun tulisi lähteä sisällöstä ja siitä kuinka se pääsee oikeuksiinsa ja ohjaa käyttäjää reitilleen. Kuitenkin ajatus siitä, että algoritmi osaa tehdä kaiken tämän, tuntuu vielä hieman kaukaiselta.

 

 

The art of outstanding promotion

 

The Grid on kerännyt yli 35 000 ennakkotilaajaa (reilu 3 miljoonaa USD), vaikka palvelu ei ole vielä auki, eikä sitä ole myöskään kukaan ennakkotilaajista päässyt testaamaan. Kukatahansa rividevaaja ei välttämättä olisi päässyt tälläiseen ennakkomyyntiin käsiksi, mutta kun taustajoukoista löytyy mm. Google AdSensen entinen Director of Products, Brian Axe, on palvelulla automaattisesti tietynlaista vakuuttavuutta. Ja meillä tulevilla käyttäjillä on lupa odottaa tietyntasoista palvelumuotoilua.

Odotukset ovat todellakin kovat, ja vilpittömästi toivon, että palvelu pystyy tarjoamaan kaiken sen mitä on luvannutkin. Kuitenkin ajatus siitä, että palvelu syrjäyttää sekä suunnittelijan että koodarin, tuntuu vielä hieman kaukaa haetulta. The Grid tulee varmasti olemaan hyödyllinen työkalu esimerkiksi pienyrittäjälle, joka tarvitsee vakuuttavan verkkosivuston, mutta jolla ei ole varaa käyttää sen luomiseen tuhansia euroja. Tälläisiin tapauksiin palvelu on varmasti tarpeeksi toimiva, mutta en kuitenkaan usko että jokaisen verkkosivuston luomista voidaan ratkaista analyyttisesti ajattelemalla. Missä vaiheessa algoritmeista sitten tulee luovia tai ollaanko tässä casessa jo siellä rajoilla, en tiedä.

Uskon että suunnittelijoita ja teknisiä toteuttajia tarvitaan nyt ja tulevaisuudessakin, mutta se on varmaa että roolit tulevat muuttumaan ja elämään vuosien varrella. So evolve or die,  my dear colleagues.

 

Techcrunchin artikkeli aiheesta »

The Grid »